De muziekopleiding
- Goed musiceren
- Gezondheid
- Gezelligheid
- Gedrevenheid
Onze muziekopleiding
Bij Muziekcollectief 23 is het mogelijk om laagdrempelig een muziekopleiding te volgen. Naast het leren bespelen van een muziekinstrument naar jouw keuze, leer je ook muziektheorie volgens de eisen van HaFaBra (A t/m D).
Je kunt op ieder moment starten met een muziekopleiding bij Muziekcollectief 23, ongeacht je leeftijd of voorkennis.
Muziek maken doen we samen
Muziekcollectief 23 streeft ernaar om te voldoen aan de vier G’s, deze komen natuurlijk ook terug in onze muziekopleiding.
- Goed musiceren
Goed musiceren leer je door een goede opleiding te volgen van gecertificeerde docenten die op een leuke, ontspannen manier en met veel passie hun kennis aan jou overdragen. Naast individuele lessen is er ook aandacht voor samen musiceren. Naast dat samen muziek maken mooi klinkt en leuk is, is het ook zeer leerzaam. Je leert bijvoorbeeld hoe verschillende ritmes en de klanken van verschillende instrumenten één mooi geheel kunnen vormen.
- Gezelligheid
Een hobby waar je vrolijk van wordt en dat je met plezier doet is zeer waardevol. Als je dan ook nog eens je muzikale kennis en vaardigheden ontwikkelt terwijl je plezier hebt, dan is dat een hele mooie combinatie. Een hobby moet op de eerste plaats leuk zijn en wij streven ernaar dat iedereen die lid is van onze vereniging plezier beleefd en zich welkom voelt.
- Gezondheid
Verschillende onderzoeken en theorieën beschrijven dat het maken van muziek gezond is. Zo heeft bijvoorbeeld de beroemde neuropsycholoog Erik Scherder boeken geschreven en lezingen gegeven over de positieve werking van muziek op het brein bij jongeren en ouderen. Als het je leuk lijkt daar meer over te leren, bekijk dan zijn leuke, muzikale college over muziek en het brein.
Achter de schermen wordt er natuurlijk hard gewerkt om ervoor te zorgen dat Muziekcollectief 23 een gezonde muziekvereniging blijft, zodat wij nog lang en met veel plezier samen muziek kunnen maken.
- Gedrevenheid
Iedereen kan samen muziek maken, ook al heb je geen voorkennis van muziek. Maar het vraagt doorzettingsvermogen van de muzikanten, familieleden, de muziekdocenten, de dirigent, het bestuur… ja, van iedereen om de muziek de we samen maken uit te breiden en stap voor stap steeds beter en mooier te laten klinken. Samen houden we dit beter vol en zorgen we dat we gedreven blijven om met vreugde de kennis van muziek te delen.
Hoe ervaren Danielle & Nelly het muziekmaken bij ons?
Danielle
“Hallo, mijn naam is Danielle en ik speel hoorn bij Muziekcollectief 23. Toen ik acht jaar oud was, ben ik bij de toenmalige harmonie begonnen met hoornlessen. Ik kan me herinneren dat ik samen met mijn vader naar het nieuwjaarsconcert op tv keek en dat mijn vader tegen mij zei: “dit instrument ga jij straks spelen”. Van die kennismakingsmiddagen hadden ze toen nog niet gehoord dus je kreeg het instrument dat op dat moment nodig was in de vereniging en ik ben erg blij met de hoorn. Mijn vader, zus en enkele neven, nicht, oom en tante spelen (of speelde) ook allemaal een instrument en dat is erg leuk. Wij gingen wel eens samen naar opa en oma, en zaten dan met de hele familie de keuken en speelde als ‘familie-orkest’. Later kwam het familie-orkest ook bij elkaar voor speciale gelegenheden.
Voor een kind is het leren van een instrument zo eenvoudig als het opgroeien met een tweede taal. Natuurlijk heb ik daarvoor moeten oefenen en moesten mijn ouders me zo nu en dan een duwtje in de rug geven, maar als ik nu terugkijk als volwassene dan ben ik daar dankbaar voor. Ik heb een mooie hobby die ik beoefen bij verschillende leuke clubs (want ik speel ook mee bij andere verenigingen). Veel van mijn vrienden en vriendinnen heb ik leren kennen bij de vereniging en het is extra gezellig om samen met hen te repeteren en mee te doen aan de activiteiten van de vereniging.
Ik oefen nog steeds vaak thuis, zonder dat iemand mij dan een duwtje hoeft te geven. Nu ervaar ik het als ontspanning na bijvoorbeeld een drukke dag op het werk.”
Nellie
“Hoi, ik ben Nellie en ik speel tenorsaxofoon bij Muziekcollectief 23. Ik mag wel zeggen dat ik een gevarieerde muziek carrière heb 😊. In mijn jeugd heb ik diepe trom gespeeld bij de drumband van de harmonie, maar ben daarmee gestopt toen ik ging leren. Ik ben getrouwd en heb twee kinderen. Toen mijn oudste dochter klarinetles wilde volgen, begon mijn muzikale hart toch weer wat sneller te kloppen en ben ik op mijn veertigste, samen met mijn dochter, op klarinetles gegaan. Ik kreeg les van een leuke lerares en we speelden samen in een groepje met andere klarinettisten. Na een paar jaar is mijn jongste dochter daar ook bij aangesloten. Dat vond ik erg leuk. Voor de vereniging was het geen probleem dat ik op latere leeftijd ben ingestroomd. Als ik, of iemand anders die nog les had, iets moeilijk vond om te spelen dan kreeg ik tips of de muziek werd aangepast zodat ik het wel kon spelen.
Er zijn verschillende soorten klarinetten en ik ben op een gegeven moment overgestapt van besklarinet, naar alt- en vervolgens basklarinet. Basklarinet heb ik met veel plezier gespeeld en in het orkest had ik veel waardering voor mijn muziekcollega’s op saxofoon. De overstap van klarinet naar saxofoon is niet zeer groot en uiteindelijk ben ik beland bij de tenorsax. Ik vind dit een heel mooi instrument en heb wekelijks veel lol samen met mijn buurvrouw in het orkest.
Voor ieder die nu denkt ‘hier ben ik te oud voor’, nee hoor! Het spreekwoord luidt dat je nooit te oud bent om te leren en dat klopt zeker. Ik vind het nog steeds geweldig om muziek te maken in ons orkest en hoop dit nog heel lang te mogen doen.”